dilluns


EL PRESIDENT MONTILLA DÓNA PORTA AL CAS COMPANYS





El president Montilla en nom del Govern de Catalunya demana l'anul·lació del judici de Companys dins del marc de la "llei de la memòria", deixant el procés en via morta, ja que la llei no pot donar satisfacció a aquesta petició. A més diu que el poble de Catalunya ha perdonat. És molt arriscat parlar en nom de tothom, molts no han perdonat, ni cal fer-ho, ni tampoc necessitem cap certificat de bona conducta, ni que ens demanin perdó, el que cal es Justícia i aquesta vindria anul·lant el judici del president Lluís Companys i de la resta dels represaliats pel franquisme per llei i d'una vegada. Nosaltres no perdonem que s'hagi tramitat i acceptat un certificat humiliant per a qualsevol que hagi lluitat contra el feixisme, encara tenim dignitat.

Aquesta exhibició és voler quedar bé amb tothom, enganyant a la societat amb una declaració de principis impecable quan ja saben que aquesta exposició institucional no tindrà cap resposta positiva perquè una segona llei de punt final sota el nom de llei de la memòria ha fet un blindatge de la impunitat i ens ha traït altre cop.

La nostra impotència, la seva vergonya. Continuarà ...

Veritat, Justícia, Reparació.


COMUNICAT. 12 D'OCTUBRE DE 2009.

Després de les notícies publicades a diversos mitjans sobre el tema de l’anul·lació del judici del President Companys i sobre el “certificat de bona conducta” que serà entregat a la néta d’aquest, Justícia per a Companys exposa el següent:

Quan vam engegar la campanya de recollida de signatures per a l’anul·lació del judici del president Companys dirigint una carta al president Montilla amb la següent petició: “li demanem com a portaveu de tots nosaltres que faci arribar a les instàncies pertinents la nostra digne i justa petició”, no volíem dir que dins el que marca la inefable llei 52/2007, anomenada de la Memòria, es fes servir la via judicial i la revisió del judici com eina per a la seva anul·lació. Lamentem no haver estat més explícits per evitar aquests actes vergonyosos. No volem seure altre cop a la banqueta dels acusats al President Companys. A més ja sabem com han acabat altres recursos d’altres víctimes del franquisme: amb una negativa.

Si com s’ha informat, el dijous es celebrarà una sessió especial per tractar aquest tema esperem que encara estem a temps que el govern de la Generalitat demani al govern de l’estat que el consell de guerra fet a tot un poble sigui anul·lat per llei. El de Companys, el de milers de catalans i de ciutadans de tot l’estat des del 17 de juliol de 1936 fins a la mort del dictador.

No volem certificats de cap tipus per a les víctimes de la brutal repressió franquista, però menys un document que el mateix govern estatal ha dit que no té cap validesa jurídica ni serveix per a demanar cap tipus d’indemnització econòmica. Llavors quina és la funció d’aquest paper, si és un mecanisme per a tranquil·litzar la consciència d’un estat que no ha estat a l’alçada d’un estat democràtic per què no ha sabut complir amb els fonaments dels drets humans que són la veritat, la justícia i la reparació, és lamentable. Un estat que amb la maquilladora llei 52/07 ha abandonat a les víctimes de la dictadura feixista que ens va assolar durant 40 anys. O encara pot ser més pervers i s’ha inventat aquest document per a tapar la boca a les famílies que demanen justícia pels seus, aprofitant-se del seu desconeixement i la seva bona intenció.

Per això denunciem per inacceptable i humiliant l’entrega que es farà a Mèxic per part d’un ministre de l’estat i un conseller de la Generalitat del “certificat de bona conducta” del President Companys a la seva néta. A terres mexicanes no es trobaran amb el rebuig de persones molt properes al President, ni la del poble de Catalunya, ni la de tots els ciutadans de l’estat que es mostren contraris a aquests certificats i han donat suport a aquesta campanya.

La nostra tasca continua per què ens trobem en el mateix punt: no volem certificats, no volem revisions de judicis il·legals i il·legítims. Volem l’anul·lació de tots els judicis del franquisme per llei.

Per Companys, per totes les víctimes, per nosaltres.


TEXT DEL CERTIFICAT LLIURAT A LA NÉTA D'EN COMPANYS
(
on s'omet la seva condició de President de la Generalitat)

El ministre de Justícia del govern d’Espanya: Havent quedat acreditat que D. Lluís Companys i Jover va patir violència per raons polítiques i ideològiques, sent injustament condemnat a mort (les condemnes a mort són justes?) en compliment de sentència imposada per un il·legítim consell de guerra (la paraula correcte és il·legal), que es va desenvolupar sota acusació de delicte de rebel·lió i que va determinar la seva execució en moments dolorosos de la nostra història (un eufemisme cínic per anomenar una dictadura fruit d'un cop d'estat feixista), i vist que D. Lluís Companys i Jover té dret a obtenir la reparació moral (moltes gràcies! i que passa amb les reparacions oficials i legals?) que preveu la llei 52/2007, (llei de punt final) de 26 de desembre, mitjançant la qual la democràcia espanyola honra els qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura, expedeix a favor seu la present declaració de Reparació i Reconeixement Personal, en virtut del que disposa al paràgraf primer de l’article 4 de la citada llei, Madrid, 16 de juliol del 2009.